KIES DE JUISTE BEKLEDINGSTOF

De keuze van de bekledingsstof is even belangrijk als het ontwerp en de vormgeving van de Novawall® panelen. Het zorgt ervoor dat Novawall® voldoet aan de verwachtingen qua ontwerp, presentatie en duurzaamheid.

Novawall® is zo ontworpen, dat veel stoffen geschikt zijn voor verwerking in het systeem. Geluidsdoorlating vermindert bij stoffen die zijn voorzien van een acryllaag, waardoor het effect van het geluidsabsorberende akoestisch materiaal beperkt wordt. De samenstelling en het doorschijnen van de stof zijn factoren die vooraf tijdens de stofselectie worden besproken. Door gebruik van een backing of een extra stoflaag om doorschijnen te voorkomen, kan de geluidsabsorptie verminderen. Controleer de specificaties van de fabrikant voordat een definitieve keuze wordt bepaald. E-mail sales@novawall-benelux.com of bel voor assistentie bij het selecteren van de stof.

Bekleding

Eigenschappen van de bekledingstof

Stof vervaardigd van 100% Polyester garen (Trevira CS) wordt aanbevolen voor de meeste akoestische toepassingen. Het gebruik van stoffen met meer dan 20% nylon, viscose of rayon wordt afgeraden. Deze stoffen kunnen bij wisselende temperatuur of vochtigheidsgraad gaan lubberen. Natuurlijke stoffen zoals katoen, wol en zijde kunnen in principe worden gebruikt. Bij deze stoffen is een stabiliserende behandeling nodig om lubberen te voorkomen.

Licht gekleurde of grof geweven stoffen kunnen doorschijnen. Is dit het geval, dan zal een backing op de stof worden aangebracht of een extra stof (scrim) in het systeem worden geïnstalleerd. Test de stof als volgt: zet met een zwarte pen een kruis op een vel wit papier, leg de stof er overheen en controleer of de stof doorschijnt. Het komt voor dat stoffen die geschikt zijn voor het 19 mm systeem niet geschikt zijn voor het 12 mm systeem. Stoffen die niet eerder door Novawall® zijn gebruikt moeten te allen tijde op verwerkbaarheid worden getest.

Het door Novawall® gebruikte isolatiemateriaal is bepalend voor de akoestische waarde. De stof vormt de esthetische afwerking over het isolatiemateriaal. Het geluid gaat door de stof en wordt door het akoestische isolatiemateriaal geabsorbeerd. Bij projecten met strikte akoestische specificaties worden uitsluitend open geweven polyester stoffen gebruikt die geen backing of “scrim” nodig hebben. Blaas door de stof om te controleren of de lucht gemakkelijk kan doordringen zodat het kan worden opgenomen door het akoestische absorptiemateriaal.

Een stof met een patroon (rapport) beïnvloedt de manier van installeren. De gekozen paneel breedte, de complexiteit van het ontwerp en het aansluiten van patronen in de naden zijn kosten bepalende factoren van de installatie.

De maximale breedte van panelen is afhankelijk van de stofbreedte. Voorbeelden: Bij een stofbreedte van 130 cm is de maximale paneelbreedte 115 cm. Bij een stofbreedte van 150 cm is dit 135 cm. De lengte van panelen is afhankelijk van het gewicht van de stof. Het gewicht per m2 varieert per stof. Raadpleeg Novawall® Benelux voor nadere informatie.

Soms is het nodig dat de stof na installatie moet worden nagespannen. Bij beschadiging of ernstige vervuiling kan de stof worden vervangen en wordt het systeem hergebruikt. Demontage van het systeem is wel nodig als de bevestigingsprofielen ook zijn bekleed daar de stof onder het profiel is vastgeniet. 

Novawall® Benelux heeft het systeem door TNO laten onderzoeken op brandvoortplanting volgens NEN 6065 en op rookontwikkeling volgens NEN 6066 volgens de conversie naar de nieuwe EU norm NEN-EN 13501-1 voldoet het systeem aan brandklasse B S2 d0 en mag in alle openbare ruimtes geïnstalleerd worden. De gebruikte stof was vervaardigd van 100% Trevira CS garen. Novawall® voldoet hiermee aan de NEN-EU normen. Het onderzoeksrapport is op aanvraag beschikbaar.